понеділок, 12 квітня 2021 р.

ГРУПА №8. Предмет "ОМЗ" (Захист Вітчизни)

 

ОМЗ

ТЕМА: «Основи здорового способу життя»

ПЛАН

1.Основні складові здорового способу життя. Поняття про раціональне харчування.

2. Шкідливість гіподинамії. Режим праці та відпочинку.

3. Профілактика втоми,перевтоми, стресу в умовах мирного часу і в надзвичайних ситуаціях.

4. Гігієнічні норми, що регулюють охорону праці молоді..

5. Негативний вплив на організм шкідливих звичок (алкоголізму, куріння, наркоманії, токсикоманії).

1) Основні складові здорового способу життя. Поняття про раціональне харчування.

Здоров’я – сукупність фізичних, духовних, соціальних якостей людини, що є основною її довголіття і необхідною умовою здійснення творчих планів, умовою високої працездатності, створення міцної сім’ї, народження і виховання дітей.

Здоров’я людини – цікаве й складне явище. Здоров’я – це висока працездатність, гарний настрій, упевненість у собі. Фізичне здоров’я дає гарне самопочуття, бадьорість, силу. Психічне здоров’я дарує спокій, чудовий настрій, доброту, веселість. Соціальне здоров’я забезпечує успішність у навчанні. Але ніщо з цього не дається задарма. Для того. щоб зберегти своє здоров’я, треба докладати неабияких зусиль.

Стан здоров’я людини залежить на 20% від спадковості, на 10% від рівня розвитку медицини, на 20% від стану довкілля, на 50% від способу життя. Тому справедливі є слова: «Ваше здоров’я у ваших руках». Люди давно переконалися, що на здоров’я впливає безліч чинників, і найголовніший з них – це спосіб життя.

Спосіб життя – це сукупність стійких форм життєдіяльності людини, які визначають її життєвий шлях. Це – сукупність її звичок. Якщо, людина з дитинства, з молодих років постійно й наполегливо дбає про своє здоров’я, вона в основу своєї життєдіяльності закладає такі стійкі корисні звички, навички, поведінку, спосіб мислення, сприйняття оточуючих і себе, які й визначають основний її напрямок – шлях здоров’я. Вона обирає здоровий спосіб життя.

Здоровий   спосіб  життя  передбачає  дотримання виконання певних правил, що забезпечують гармонійний розвиток, високу працездатність, духовну рівновагу та здоров’я людини. В основі здорового способу життя лежить індивідуальна система поведінки й звичок кожної окремої людини, що забезпечує їй потрібний рівень життєдіяльності й здорове довголіття. Здоровий спосіб життя – це практичні дії, спрямовані на запобігання захворювань, зміцнення всіх систем організм й поліпшення загального самопочуття людини.

Головне – замислитися про наслідки своїх дій. Зрозуміло, що для того, аби бути здоровим, потрібно докласти певних зусиль і не набувати шкідливих звичок. Якщо є із якихось причин вони вже є, то треба ужити всіх заходів, аби їх позбутися.

В основі здорового способу життя лежать такі принципи:

  • раціональне харчування;
  • оптимальний руховий режим;
  • загартування організму;
  • особиста гігієна;
  • відсутність шкідливих звичок;
  • позитивні емоції;
  • інтелектуальний розвиток;
  • моральний і духовний розвиток;
  • формування  розвиток вольових якостей.

Раціональне харчування  — достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із врахуванням їх віку, статі, характеру праці та інших факторів.

Раціональне харчування має п’ять основних вимог:

  • Кількість їжі – це стільки, щоб вона забезпечила добові енерговитрати організму;
  • Якість їжі – правильне співвідношення жирів, білків, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, води відповідно до вікових періодів дитини;
  • Правильно організований режим прийому їжі;
  • Засвоєння їжі – створення приємної обстановки при прийомі їжі;
  • Щоб їжа не була шкідливою.

 

2) Шкідливість гіподинамії. Режим праці та відпочинку.









3) Профілактика втоми,перевтоми, стресу в умовах мирного часу і в надзвичайних ситуаціях.


 




 





Відомий дослідник стресу Г. Сельє зазначав, що важливо не те, що з вами відбувається, а те, як ви це сприймаєте.

Стрес (тиск, натиск) – це стан напруження, який виникає внаслідок дії сильного подразника у незвичайній ситуації. Стрес необхідний у житті людини. Він допомагає пристосовуватись до нових умов, впливає на працездатність, творчість, навчає нас долати перешкоди на життєвому шляху, мобілізувати власні сили й ставати впевненими у собі. Але водночас стрес, якщо він діє довго, може стати руйнівним для людини, від нього потерпають найслабші органи.Стрес – складова частина життя, і в помірних дозах він надає життю смак і аромат, як писав Г. Сельє. Стрес – природний побічний продукт будь-якої діяльності, він відображає потребу людини в адаптації, у пристосуванні до мінливих умов життя. Це вимагає напруження захисних сил, мобілізації внутрішніх ресурсів організму, щоб енергетично забезпечити вирішення нових завдань.Залежно від подразника, який діє на людину, розділяють два види стресу.

Дистрес – дія негативних емоцій у ситуаціях горя, нещастя, хвороби, що знижують опірність організму до несприятливих чинників середовища, виснажує людину, заважає їй мобілізуватися.
Евстрес – дія позитивних емоцій, натхнення, творчого осяяння, кохання, коли за плечима ніби крила виростають.Періодичні емоційні стреси корисні для організму: вони позитивно впливають на зовнішній вигляд, мобілізують сили й розумові здібності. Але від дистресу потрібно терміново рятуватися, поки він не встиг втрутитися 
у ваше життя, здоров'я, кар'єру.Що ж відбувається з тілом, коли ви потрапляєте у стресову ситуацію? У цей момент надниркові залози викидають у кров гормон адреналін, у вас стискаються кулаки, подих стає уривчастим. Такі зміни передбачені природою як захисна реакція на небезпечні ситуації.Стрес справді здатний пробудити приховані резерви людини, примножити сили й розумові здібності. Головне при цьому – спрямувати їх у потрібне річище і з'ясувати причини стресу. Якщо цього не зробити, стресові гормони нагромаджуються й «запускають» в організмі іншу хімічну реакцію – людина стає агресивною, починає нервово ходити туди-сюди, метушитись. Утім, за якийсь час усе відбувається навпаки: стрес переходить у стадію пасивних негативних емоцій – опускаються руки, розвивається депресія.Найнебезпечніша стадія стресу – коли він переходить у хворобу, з якою впоратися до снаги лише кваліфікованому психотерапевтові. На цьому етапі надниркові залози, крім адреналіну, починають продукувати небезпечний гормон кортизон, що може спровокувати погіршення пам'яті, серцево-судинні захворювання, хвороби шлунково-кищкового тракту, ослаблення імунітету, раннє старіння, проблеми зі шкірою.Стресами різного ступеня інтенсивності «багате» життя кожної людини. Інша річ, що одні вміють їм протистояти, а інші – ні.

Усіх людей можна умовно поділити на дві групи:

1. До першої належать ті, хто погано переносить галас, поспіх, тобто головними стрес-чинниками для них є надмірні подразники. Це так звані «черепахи», які не можуть ефективно працювати, якщо поруч хтось є, якщо на результати їхньої праці дуже чекають чи мають їх оцінювати. «Черепахи» віддають перевагу спокою, тиші, прагнуть працювати на самоті.

2. Друга група – «скакові коні», навпаки, погано реагують на брак подразників, монотонну діяльність, обмеження в контактах. Цих людей дратує тиша, вони люблять працювати з увімкненим радіо приймачем або телевізором. Якщо на виконання завдання лишається мало часу або хтось дуже чекає на результат їхньої роботи, вони краще концентрують увагу, швидше діють.Фармакологи та фізіологи здавна знають, що слабкі подразники збуджують життєдіяльність, середні – посилюють її, сильні – гальмують, а дуже сильні – паралізують. Усе залежить від індивідуальних рис особистості: той самий стресор може стати для однієї людини стимулом для саморозвитку, а іншу загнати у сильні негативні переживання.Визначити стадії стресу можна й за фізичним станом людини:

1. Перша стадія – втома, кров від мозку прибуває до м'язів, розумова діяльність ускладнена, очі сухі, шкіра блискуча й масна.

2. Друга стадія – вертикальний чи боковий страбізм (косоокість), унаслідок якого людина певний час не може адекватно сприймати відстань.

3. Третя стадія – під райдужною оболонкою обох очей видно смугу білкової оболонки. Виникає відчуття роз'єднання із самим собою. Важко контролювати потік свідомості.

Що ж робити, якщо у вас таки дистрес? Вам не принесуть полегшення: «активний відпочинок» біля телевізора; також читання книжок, спроби звинуватити у своїх невдачах інших; сплески бурхливих емоцій зі сльозами та галасуванням; бажання «усамітнитися», щоб «плекати» свій поганий настрій; снодійне.

Рекомендації

Як діяти у стресовій ситуації:

1. З'ясуйте, що саме вас тривожить і зачіпає за живе. Розкажіть про те, що вас турбує, близькій людині. Це особливий психолгічний прийом: проаналізувавши складну ситуацію вголос, ви дістанетеся кореня своїх проблем і знайдете вихід.2. Сплануйте свій день. Учені помітили, що для людини, стан якої наближається до стресового, час біжить швидше. Тому вона відчуває непомірну завантаженість і нікуди не встигає.3. Навчіться керувати своїми емоціями. Наш мозок викидає гормони стресу на будь-які подразники, що загрожують нашому спокою. При цьому йому зовсім байдуже, реальні вони чи вигадані. Вирватися зі стресового кола допоможе найпростіша йогівська вправа. Заплющте очі й подумки перенесіться на берег океану. Підніміть руки вгору й розведіть їх у сторони, уявляючи, як у них входить енергія. Складіть їх одна на другу – ліва знизу. Цього цілком достатньо, щоб повноцінновідпочити, наситити мозок киснем і заспокоїтися. Не забувайте хвалити себе щоразу, коли вам удасться впоратися із хвилюванням. Наприклад, купіть собі щось у подарунок. Причому робити це потрібно не так заради себе, як заради свого мозку. Ваша «сіра речовина» теж потребує подяки за відмінно виконану роботу.4. Усміхайтеся, навіть якщо вам не дуже хочеться. Сміхпозитивно впливає на імунну систему, активізуючи Т-лімфоцити крові. У відповідь на вашу усмішку організм продукуватиме бажані гормони радості.5. Використовуйте агресивну енергію в мирних цілях. Застосуйте японський спосіб боротьби зі стресами. Коли японець відчуває роздратування, він щосили б'є опудало (ляльку) свого дратівника. А якщо у вас під рукою ляльки не виявилось, напишіть «обурливого» листа і з усією люттю, на яку ви здатні, розірвіть на шматки або спаліть його.6. Вживайте вітамін Е. Він підвищує імунітет і стійкість до стресу. До речі, цей вітамін міститься у картоплі, сої, кукурудзі, моркві, ожині, волоський горіхах.7. Є багато різних систем аутотренінгу. На жаль, на те, щоб опановувати їх, у нас часто не вистачає терпіння і часу. А ось засвоїти кілька формул самозаспокоєння зовсім не важко.


Постравматичний синдром – психічний розлад, який проявляється тривогою, безсонням, депресією тощо. Якщо його не лікувати своєчасно, то згодом він може перейти у поведінковий розлад. Так, наприклад, людина може стати злою, агресивною, цинічною і проявлятиме це вже на рівні соціуму, а не в лікарні. Тож на психічні розлади, в тому числі пов’язані зі стресом, мають виявлятися та лікуватися своєчасно.

- встановити чіткий розпорядок дня;

- завести щоденник, записувати всі думки, які приходять у голову, все що турбує або лякає;

- обмежити вживання алкоголю до мінімуму або взагалі відмовитись від алкоголю (навіть легких алкогольних напоїв);

- відмовитися від кофеїновмісних напоїв – кава, чай – вони надлишково перезбуджують нервову систему;

- проводити щоденне фізичне навантаження (від занять спортом до рубання дров чи обробки городу);

- відвідувати баню/сауну, басейн, просити домашніх, щоб робили легкий масаж;

- не дивитися або обмежити до мінімуму перегляд телевізора, намагатися виключити новини із свого щоденного життя;

- при сильних емоційних реакціях (тривога, паніка, вибух агресії, постійна злість) виконувати дихальні або релаксаційні вправи, що зменшать рівень стресу і сприятимуть нормалізації нервової системи. Навчитися таким вправам досить легко – для цього слід звернутися за фаховою консультацією до психолога.

 

4) Гігієнічні норми, що регулюють охорону праці молоді.

Гігієна праці - розділ профілактичної медицини, що вивчає вплив на організм людини трудового процесу і чинників виробничого середовища з цілю профілактики професійних захворювань і збереження здоров'я працюючих. Вивчає і оцінює:

· хімічні, фізичні і біологічні виробничі шкідливості

· особливості виробничих процесів і устаткування

· характер і організацію праці

· організацію робочого місця

· санітарно-технічне устаткування і засоби індивідуального захисту (ЗІЗ)

· побутове забезпечення працюючих на виробництві

· психологічний клімат в трудовому колективі.

Розробляє: · гігієнічні нормативи умов праці

· санітарні правила пристрою і змісту промислових підприємств

· рекомендації по раціональній організації трудових процесів і робочих місць

Небезпечні чинники виробництва - здатні викликати гостре порушення здоров'я, або загибель організму.

Шкідливі чинники виробництва - що роблять негативний вплив на працездатність, професійні захворювання і інші несприятливі наслідки.

Виробничі шкідливості: хімічні- токсичні речовини, що знаходяться в різному агрегатному стані, здатні викликати які-небудь види загальної, місцевої або віддаленої несприятливої дії

фізичні- шум, вібрація і інші види коливальних дій, іонізуючі і неіонізуючі випромінювання, мікроклімат виробничих приміщень

Несприятливі чинники:

• фізичні перевантаження - підйом і перенесення вантажів, незручне положення тіла, тривалий тиск на поверхню тіла

• фізіологічно недостатня рухова активність (гіпокінезія)

• нервово-психічні перевантаження - розумове перенапруження, емоційні перевантаження, перенапруження аналізаторів

Допустимі мікрокліматичні умови - при систематичній дії не викликають погіршення стану здоров'я.

+Оптимальна відносна вогкість повітря - 40-60%, допустима - 75%.

Коливання оптимальної температури по вертикалі і горизонталі - не більше 20оС, допустимої температури - не більше 30оС.

Профілактика переохолодження - спецодяг, теплоізоляція, опалювання, теплопроводящие екрани - порожнисті конструкції, в яких циркулює вода або повітряна суміш, устаткування приміщень для обігріву (при роботі в холодильниках).

 

5) Негативний вплив на організм шкідливих звичок (алкоголізму, куріння, наркоманії, токсикоманії).



Дивися цікаву презентацію за посиланням

https://www.slideshare.net/ssuser34d39d/9-18119881

 

 

1.     «Найбільша перемога –це перемога над собою,а найганебніше - це бути переможеним своїми пристрастями» Демокріт

2.     Посієш вчинок — пожнешзвичку, посієш звичку —пожнеш характер, посієшхарактер — пожнеш долю.

3.    ДОВІДКОВЕ БЮРО Звичка – поведінка, спосіб дій, схильність до чогось, які стали для кого- небудь в житті звичними, постійними.

4.     Коли людина виконує якісь дії постійно, підсвідомо у неї виникає бажання або необхідність робити їх знову і знову – це і є звичка.Звичка є важливим аспектом життя людини, стосовно здоров’я людини, її способу життя.Звички можуть бути корисними і шкідливими. шкідливими

5.    ЗВИЧКИ

6.    Корисних звичок існує багато. Важливими звичками, які сприяють зміцненню здоровя дівчат і хлопців, є пунктуальність, охайність, ввічливість, заняття спортом, виконання ранкової гімнастики, дотримання правил особистої гігієни.Вичищені звечора черевики, вчасний телефонний дзвінок, ранкова зарядка, виконане прохання батька чи матері - теж початок формування корисних звичок. Вони допомагають дотримуватися розпорядку дня, не втомлюватися не дратуватися через прикрі дрібниці, радувати рідних і друзів, добре вчитися, зберігати здоровя.Корисні звички саме тому так і називаються, бо приносять людині користь.

7.    Шкідливі звички і здоров‘я.Шкідливими звичками є неорганізованість, брехливість, переїдання, куріння, вживання алкоголю, наркотиків і токсичних речовин, азартні ігри. Навіть міцна від народження людина під впливом шкідливих звичок поступово втрачає здоровя. Шкідливі звички поволі знищують захисні сили організму й навіть можуть призвести до серйозних захворювань.Здавалося б, дрібниця - викинута порожня пляшка біля урни, вчасно не повернута другові книжка, маленька брехня батькам. Та непомітно такі вчинки стають звичками. На жаль, шкідливими. Адже неохайність, безвідповідальність, нечесність характеризують людину, на яку не можна покластися в житті. Ніхто не хоче мати безвідповідального, нечесного, неохайного друга.Приклади шкідливих звичок: облизую пальці, гризу нігті, сьорбаю, коли їм, колупаюся в носі, кидаю сміття, сварюся, не реагую на зауваження, бюсь, не допомагаю вдома, лінуюся прибирати, багато сиджу за компютером, телевізором, пізно лягаю, не буваю на вулиці, не люблю митися і прати білизну, їм багато солодкого, не роблю

8.    Куріння - шкідлива звичка

9.    Легенда про “чортове зілля” – тютюн’ Летів якось чорт. Та кудись задивився Й на вербу суху животом настромився. І здох. Може, правда, а може брехня – Посипалася з чорта того порохня. Ішли мужики. Порохню найшли: Вони недалечко там поле орали. Кишені діряві були, як на зло, Тож, чортове зілля повсюди зійшло. Понюхали – листя духмяним здалося. Комусь до смаку воно дуже прийшлося. «Ти ба!» - мовив хтось, і від цього «ти ба» З’явилася назва у зілля – ТАБАК. Багато з тих пір табаку розвелося. Пізніше курити його повелося. А хтось, кажуть, сплюнув і вигукнув: «Тю!» З’явилась у зілля ще й назва «ТЮТЮН»

10.                      Чому ж людина палить?Результати досліджень свідчать про те, що багато курців набули цієї звички у підлітковому віці. Тиск збоку товаришів і бажання бути схожим на дорослих спонукає багатьох підлітків до паління. Цю згубну звичку важко перебороти, оскільки тютюновий дим містить нікотин, який спричиняє нарко- тичну залежність у людини, що палить.

11.                       ПРО ШКІДЛИВІСТЬ ПАЛІННЯ. Паління виключно шкідливо впливає на стан серцево-судинної системи. Особливо чутливі до нікотину судини серця. У результаті звуження судин після кожної випадкової цигарки, які часто повторюються, може виникнути порушення кровопостачання, живлення міокарда – ішемічна хвороба серця та її важкі ускладнення.

12.                       ПРО ШКІДЛИВІСТЬ ПАЛІННЯ. Під час паління тютюновий дим безпосередньо діє слизову оболонку рота і може стати причиною її запалення та раку. Аміак, що входить до складу тютюнового диму, спричиняє запалення ясен. Наявність у курців запальних процесів порожнини рота і каріозних зубів зумовлює неприємний запах із рота.Нікотин, який ковтає курець разом із слиною, подразнює слизову оболонку шлунково- кишкового тракту, спричиняє її запалення. Рак дихальних шляхів

13.                      ПРО ШКІДЛИВІСТЬ ПАЛІННЯ. Паління негативновпливає також нафункцію печінки.Посилене паліннявпливає і на вітаміннийобмін, у результаті чогокількість деякихвітамінів в організмісуттєво зменшується,особливо вітаміну С.Дефіцит вітаміну Срозвивається також і упасивних курців.

14.                      ВИ ЦЬОГО ХОЧЕТЕ? РАК ЛЕГЕНІВ У КУРЦЯ

15.                      Ти маєш це знати!• у курців вміст вітаміну С в кровіменше в 2 рази• здатність крові забезпечуватитканини киснем знижується на 5-10%• в 11% випадків імпотенція настаєвнаслідок надмірного куріння• ті, що палять, в середньому живутьна 5-6 років менше (завзяті курці - на 10років)• при тривалому курінні погіршуєтьсязір, порушуються нюх (слаборозрізняють запахи) і смак (невідчувають солодкого)• у віці від 40 до 49 років люди, якіпалять помирають в 3 рази частіше, восновному від інфаркту міокарду і ракулегенів.

16.                       ПАСИВНЕ ПАЛІННЯЦе перебування людей, які не курять, у приміщенні, деінші люди курять тривалий час. У людей, які некурять, з’являються хвороби, притаманні курцям.50% нікотину разом з димом залишається в повітрі, якимдихають, так би мовити, без провини винуваті.Якщо ви самі не палите, то уникайтевдихання чужого диму, який так самошкідливий.Діти курців ризикують швидше захворітизапаленням легенів, бронхітом,бронхіальною астмою.Дружина чоловіка, що палить, має 60%вірогідність отримати серцево-судиннізахворювання.

17.                      Курить мати – страждає дитя• у жінок, що палять, в 2 - 3 рази частіше народжуються недоношені діти• у 40% жінок, що викурюють більше 10 сигарет в день, маленькі діти маютьсхильність до судом і епілепсії

18.                       НІКОТИН – ВОРОГЗДОРОВ’Я !ЗНАЙ ПРО ЦЕ! Якщо б те, що відбувається всередині тебе, відбувалось назовні, ви б курили ?

19.                      НЕ ПРОКУРИСВОЄ ЖИТТЯ!

20.                      КУРИТИ ЧИ НІ –ВИРІШУВАТИ ТОБІ

21.                      ПОДУМАЙ! НЕ ПАЛИ!

22.                      ВИСНОВКИ Мати або не мати шкідливої звички - справа глибока особиста. Адже нікому немає справи, якщо ви, сидячи у себе удома, гризете нігті, пєте вже третю чашку кави і одночасно строчите СМС-ки із швидкістю світла. Ваше дозвілля - на що хочете, на те і витрачайте.Але якщо вам закортіло гордо заявити про себе як про людину без шкідливих звичок, або якщо здоровя вже не дозволяє ці самі звички, то ваш вибір - здоровий спосіб життя!

 

Алкоголь в організмі послаблює процеси гальмування в центральній нервовій системі і спричиняє тимчасову, а за регулярного вживання – остаточну втрату таких якостей, як самоконтроль, самокритика, обережність тощо. Алкоголь помітно знижує розумову і фізичну працездатність, гостроту зору, погіршує координацію рухів і точність виконання різних дій, що нерідко призводить до ДТП, тяжких травм і нещасних випадків. Людина швидше стаж алкоголіком, якщо починає вживати алкоголь в молодому віці.

Учені з’ясували: якщо хоча б один раз випити сто грамів горілки, то в головному мозку людини гине дуже багато активних клітин. А конкретніше 7,5 тис. нервових клітин.

Відомо, що нервові клітини не поновлюються. Наслідками вживання алкоголю є:

  • зниження координації рухів;
  • погіршення пам’яті;
  • зниження здібностей мислити;
  • погіршення зору;
  • біль у шлунку, печія, блювота;
  • серцево-судинні захворювання;
  • порушення роботи головного мозку;
  • скорочення тривалості життя.

Отже, алкоголь, нікотин та інші наркотичні речовини шкодять всьому організму людини. Вони несуть у собі суспільну і валеологічну небезпеку (деградація особистості, хронічні захворювання, смерть). Тому так важливо покласти край шкідливим звичкам. Краще вести здоровий спосіб життя і не вкорочувати собі віку.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар